Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

6.15 Transition Period

1. Question: What requirements must a title IV-E agency with a SITACWIS meet if the
agency does not build a CCWIS?

Answer: A title IV-E agency with a S/TACWIS project that elects not to transition to a CCWIS
must:

1. notify ACF by July 31, 2018 in an Advance Planning Document (APD) or Notice of Intent
that it will not transition the S/TACWIS project to CCWIS; and

2. continue to use the S/ITACWIS through its life expectancy in accordance with 45 CFR
95.619.

The title IV-E agency must also continue to meet the APD requirements at 45 CFR 95,
Subpart F per 1355.30(k).

o Source/Date: (9/14/16)

o Legal and Related References: 45 CFR 95, Subpart F; 45 CFR 1355.30(k); 45 CFR
1355.56(d); 81 FR 35450 at 35473 (June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48220 (August 11,
2015)

2. Question: What are the consequences if a title IV-E agency with a S/ITACWIS fails to
notify ACF by July 31, 2018 that the agency will not transition to CCWIS?

Answer: The title IV-E agency may be subject to recoupment of all title IV-E funds for the
project per 45 1355.56(e)

e Source/Date: (9/14/16)

+ Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(¢e); 45 CFR 1358; 45 CFR
95.635(b); 81 FR 35450 at 35473 (June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48220 and 48222
(August 11, 2015)

3. Question: Are CCWIS projects subject to all Advance Planning Document (APD)
regulations at 45 CFR 95 Subpart F?

Answer: It depends on whether the CCWIS project is at, above, or below the APD
thresholds.
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CCWIS projects at or above the APD thresholds at 45 CFR 95.611 are subject to all the APD
regulations at 45 CFR 95 Subpart F.

CCWIS projects below the APD thresholds at 45 CFR 95.611 are subject to only the APD
regulations at 45 CFR 95.613 through 95.621 and 95.626 through 95.641.

e Source/Date: (9/14/16)
e Legal and Related References: 45 CFR 1355.30(k); 45 CFR 1355.52(j); 80 FR 48200
at 48217 (August 11, 2015)

4. Question: Is there specific language that a title IV-E agency must use to notify ACF
that the agency does not intend to transition a SITACWIS to CCWIS?

Answer: No. 1355.56(d) requires the agency to notify ACF in an APD or Notice of Intent
submitted during the transition period that the agency does not elect to transition a
S/TACWIS project to CCWIS. The required notification must convey the message that the IV-
E agency does not elect to transition the S/TACWIS project to CCWIS.

e Source/Date: (9/14/16)
e Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(d)(1); 81 FR 35450 at 35473 (issued
June 2, 2016)

5. Question: What requirements must a title IV-E agency with a non-S/TACWIS meet if
the agency does not build a CCWIS?

Answer: The title IV-E agency must continue to meet the APD requirements at 45 CFR 95,
Subpart F.

e Source/Date: (9/14/16)
» Legal and Related References: Section 474(a)(C) of title IV-E of the Social Security
Act

6. Question: Are there financial consequences for using a former SITACWIS as a non-
CCWIS beyond the 24 month transition period ending on July 31, 20187

Answer: It depends. There are no consequences in the CCWIS regulations for using a
former S/TACWIS as a non-CCWIS provided the title IV-E agency:

notifies ACF by July 31, 2018 in an APD or Notice of Intent, that it will not transition the
S/TACWIS project to CCWIS; and

- continues to use the S/TACWIS through its life expectancy in accordance with 45 CFR
95.619.
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The title IV-E agency must also continue to meet the APD requirements at 45 CFR 95,
Subpart F per 1355.30(k).

However, if the title IV-E agency does not meet these requirements, the agency may be
subject to funding recoupment.

e Source/Date: (9/14/16)

o Legal and Related References: 45 CFR 95, Subpart F; 45 CFR 1355.30(k); 45 CFR
1355.56(d) and (e); 45 CFR 1358; 81 FR 35450 at 35473 (June 2, 2016); 80 FR 48200
at 48220 and 48222 (August 11, 2015)

7. Question: If a SITACWIS does not transition to CCWIS and meets the notification
and continued-use requirements of 1355.56(d), what cost allocation does the
S/TACWIS qualify for both during and after the transition period?

Answer: Through July 31, 2018, the S/TACWIS may continue to claim title IV-E funding
according to the cost allocation methodology approved by ACF for the development or the
operational cost allocation plan approved by the Department or both.

After July 31, 2018, ACF will classify the system as a non-CCWIS. The non-CCWIS may
qualify for non-CCWIS cost allocation.

o Source/Date: (9/14/16)

* Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(a); 45 CFR 1355.57(f); 45 CFR
1356.60(d); 81 FR 35450 at 35472 - 35473 and 35475 (June 2, 2016); 80 FR 48200 at
48219 - 48220 and 48222 (August 11, 2016)

8. Question: If a title IV-E agency decides to build a new CCWIS, transition a SITACWIS
to CCWIS, or transition a non-S/TACWIS to CCWIS, what CCWIS requirements must
the agency meet before claiming funding in accordance with a CCWIS cost allocation?

Answer: A title IV-E agency must notify ACF of the decision before claiming funding in
accordance with a CCWIS cost allocation. The agency must meet the requirements of
1355.52(i)(1) when formally conveying the decision to ACF. Paragraph 1355.52(i)(1) requires
that the agency provide the following documents:

- an Advance Planning Document (APD) (if the CCWIS project is over the APD thresholds
defined at 45 CFR 95.611) or a Notice of Intent (if the CCWIS project is under APD
thresholds);

- a description of how the planned CCWIS will meet the CCWIS project requirements found
in 1355.52(a) - (h), and if applicable, any optional exchanges or functions included in the
CCWIS as allowed under 1355.54; and
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- a list of all automated functions planned for the CCWIS including, for each automated
function:

- if the automated function supports a requirement of section 1355.52 (CCWIS Project
Requirements) or section 1355.54 (CCWIS Options);

- if the automated function is not duplicated within the CCWIS or systems supporting child
welfare contributing agencies and is consistently used by all child welfare users responsible
for the area supported by the automated function; and,

- if the automated function complies with paragraph 1355.53(a) (CCWIS Design
Requirements), unless exempted from the design requirements by one of the conditions
described in paragraph1355.53(b).

The title IV-E agency must provide the above documents to ACF by July 31, 2018 (the end of
the transition period) if transitioning a S/TACWIS to CCWIS or transitioning a non-S/TACWIS
to CCWIS.

e Source/Date: (9/15/16)
o Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(i)(1); 45 CFR 1355.56(b); 45 CFR
1355.56(f)(1); 80 FR 48216 - 48217 and 48219 - 48220 (August 11, 2016)

9. Question: Do the CCWIS design requirements listed in 1355.53(a) apply to a
S/TACWIS or non-S/TACWIS project transitioning to CCWIS?

Answer: It depends. For S/ITACWIS or non-S/TACWIS projects, the CCWIS design
requirements do not apply to automated functions developed on or before July 31, 2018 (the
end of the transition period).

The CCWIS design requirements apply to automated functions developed after July 31, 2018
unless ACF approves technical advances in design proposed by the title IV-E agency that
ACF determines to be more efficient, economical and effective than the CCWIS design
requirements listed in paragraph 1355.53(a).

e Source/Date: (9/15/16)
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.53; 45 CFR 1355.57(a); 80 FR 48200
at 48217 - 48218 and 48221; 81 FR 35450 at 35468 - 35471 and 35474 - 35475

10. Question: Must a S/ITACWIS or non-S/TACWIS transitioning to CCWIS meet all
CCWIS project requirements described at 1355.52?

Answer: Yes.

o Source/Date: (9/15/16)
* Legal and Related References: 45 CFR 1355.52
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11. Question: Do the CCWIS design requirements listed in 1355.53(a) apply to a new
CCWwIS?

Answer: It depends. The CCWIS design requirements apply to all automated functions of a
new CCWIS unless ACF approves technical advances in design proposed by the title IV-E
agency that ACF determines to be more efficient, economical and effective than the CCWIS
design requirements listed in paragraph 1355.53(a).

o Source/Date: (9/15/16)
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.53; 45 CFR 1355.57(b); 80 FR 48200
at 48217 - 48218 and 48221; 81 FR 35450 at 35468 - 35471 and 35474 - 35475

12. Question: Must CCWIS projects be operational by the end of the transition period
on July 31, 20187

Answer: No. CCWIS projects are not required to be operational by the end of the transition
period on July 31, 2018.

July 31, 2018 is the deadline by which a title IV-E agency with a S/TTACWIS or non-
S/TACWIS must notify ACF of the decision to either transition or not transition the system to
a CCWIS.

o Source/Date: (9/15/16)
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(b), (d), and (f)(1); 80 FR 48200 at
48204 and 48219 - 48220; 81 FR 35472 - 35473

13. Question: If a title IV-E agency transitions a SITACWIS or non-S/TACWIS to CCWIS,
can it replace this CCWIS with a new CCWIS at a later date?

Answer: Yes. A title IV-E agency may initiate a new CCWIS project at any time.

o Source/Date: (9/15/16)
* Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(c) and (f)(2); 80 FR 48200 at 48204
and 48219

14. Question: If a title IV-E agency does not have the resources to begin a new CCWIS
project during the transition period, may the agency begin a new CCWIS project after
the transition period?

Answer: Yes. A title IV-E agency may begin a new CCWIS project after the transition period.
The CCWIS regulations do not establish deadlines for starting a new CCWIS project.

e Source/Date: (9/15/16)
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(c) and (f)(2); 80 FR 48200 at 48204
and 48219
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15. Question: May a title IV-E agency make changes to the list of automated functions
submitted per 1355.52(i)(1)?

Answer: Yes. The title IV-E agency must submit an updated list of CCWIS automated
functions in their Annual Advance Planning Document (APD) or Operational APD, as
appropriate, that identifies any revisions to the CCWIS automated functions.

e Source/Date: (9/15/16)
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(i)(2); 80 FR 48200 at 48217

16. Question: During the 24 month transition period (August 1, 2016 - July 31, 2018),
must a title IV-E agency get ACF approval before implementing enhancements to its
S/TACWIS project?

Answer: It depends. Depending on the scope of the change and the status of the
Implementation Advance Planning Document (APD), the agency would either seek approval
or report changes in an As Needed, Annual or Operational APD in accordance with 45 CFR
95, Subpart F.

e Source/Date: (9/15/16)
e Legal and Related References: 45 CFR 95, Subpart F

17. Question: Must title IV-E agencies with a SITACWIS that is not compliant with all
S/TACWIS requirements continue to work toward S/ITACWIS compliance?

Answer: No. As of August 1, 2016, the CCWIS regulations are effective and replace
S/TACWIS regulations. Therefore, the S/TACWIS regulations are no longer applicable.

e Source/Date: (9/15/16)
* Legal and Related References: 81 CFR 35450 at 35450 and 35473

18. Question: What federal financial participation (FFP) rate are SITACWIS projects
eligible for during the August 1, 2016 - July 31, 2018 transition period?

Answer: S/TACWIS projects are eligible for 50% FFP for the share of project costs allocable
to title IV-E during the August 1, 2016 - July 31, 2018 transition period.

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

o Source/Date: 11/09/16

e Legal and Related References: Section 474(a)(3)(C) and (D) of the Social Security
Act; 45 CFR 1355.56(a); 80 FR 48200 at 48291 (issued August, 11, 2015); 81 FR
35450 at 35472 (issued June 2, 2016)
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19. Question: What cost allocation methodologies are SITACWIS projects eligible for
during the August 1, 2016 - July 31, 2018 transition period for development and
operational costs?

Answer: During the August 1, 2016 - July 31, 2018 transition period, title IV-E agencies with
a S/ITACWIS project may claim title IV-E funding according to the cost allocation
methodology approved by ACF for development or the operational cost allocation plan
approved by the Department, or both, per paragraph 1355.56(a).

Activities and costs must be eligible for title IV-E funding and be described in an applicable
APD, per 46 CFR 95.610.

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

o Source/Date: 11/09/16

* Legal and Related References: Section 474(c) of the Social Security Act; 45 CFR
1355.56(a); 45 CFR 95.610; 81 FR 35472 (issued June 2, 2016); 80 FR 48219 (issued
August 11, 2015)

20. Question: May a title IV-E agency use their existing SITACWIS cost allocation
methodology for continued S/TACWIS work after the 24-month transition period?

Answer: No. The existing S/ITACWIS cost allocation methodology is only available for
S/TACWIS projects and related project costs during the 24-month transition period from
August 1, 2016 - July 31, 2018, per paragraph 1355.56(a).

After the transition period ends on July 31, 2018, S/TACWIS projects that have transitioned
to CCWIS may receive CCWIS cost allocation per 1355.57(a). S/ITACWIS projects that have
been classified as non-CCWIS may receive non-CCWIS cost allocation per 1355.57(f).

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

e Source/Date: 11/09/16

» Legal and Related References: 45 CFR 1355.56(a); 45 CFR 1357(a), (c), (e), and (f);
81 FR 35472, 35474 - 35475 (issued June 2, 2016); 80 FR 48219, 48221 - 48222
(issued August 11, 2015)

21. Question: What requirements must a title IV-E agency's SITACWIS or non-
S/TACWIS system transitioning to a CCWIS meet to qualify for CCWIS cost allocation?

Answer: The title IV-E agency must ensure that the transitioning system, when completed,
1) meets the CCWIS project requirements at section 1355.52; and, 2) all automated
functions developed after July 31, 2018 must meet the CCWIS design requirements of
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section 1355.53. The title IV-E agency must also have an approved operational cost
allocation plan for their CCWIS, effective October 1, 2019, pursuant to 45 CFR 95.631(b).

If the system meets the above requirements, ACF separately evaluates each automated
function. An automated function may qualify for CCWIS cost allocation if it meets three
conditions pursuant to section 1355.57(a)(2). Those conditions are: 1) the automated
function supports programs authorized under titles IV-B or IV-E, and at least one requirement
of section 1355.52 or, if applicable section 1355.54; 2) the automated function is not
duplicated within the CCWIS or systems supporting child welfare contributing agencies and
3) the automated function is consistently used by all child welfare users responsible for the
area supported by the automated function.

This question and answer is repeated in the Cost Allocation for Transitioning Systems
section.

o Source/Date: 11/09/16; (4/2/2020)

o Legal and Related References: 45 CFR 95.631(b); 45 CFR 1355.52(i)(1); 45 CFR
1355.57(a); 81 FR 35450 at 35467 - 35468 and 35474 - 35475 (issued June 2, 2016)
80 FR 48200 at 48216 - 48217 and 48200 - 48221 (issued August 11, 2015)

22. Question: We understand that an automated function that is part of a SITACWIS
transitioning to CCWIS may receive SITACWIS cost allocation for development during
the transition period, even if the automated function does not meet the CCWIS design
requirements of 1355.53(a), pursuant to paragraph 1355.56(a). However, if the
development on this automated function continues after the transition period, may the
title IV-E agency claim CCWIS developmental cost allocation for this automated
function?

Answer: No. For transitioning projects, all CCWIS development that occurs after the
transition period must meet the CCWIS design requirements described under paragraph
1355.53(a) unless ACF approves, on a case-by-case basis, an alternative design proposed
by a title IV-E agency that is determined by ACF to be more efficient, economical, and
effective than what is found in paragraph 1355.53(a), pursuant to paragraph 1355.53(b)(2).

e Source/Date: 4/24/2017

e Legal and Related References: 45 CFR 1355.53, 1355.56(a) and 1355.57(a)(1); 81
FR 35450 at 35468 - 35472 and 35473 - 35475 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at
48217 - 48222 (issued August 11, 2015)

23. Question: May a title IV-E agency transitioning a SITACWIS to a CCWIS claim
CCWIS operational funding after July 31, 2018 for the maintenance of an automated
function developed by July 31, 2018 that does not meet the CCWIS design
requirements of paragraph 1355.53(a)?
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Answer: Yes, a title IV-E agency may claim CCWIS operational funding for this automated
function provided the title IV-E agency has an approved cost allocation plan, pursuant to 45
CFR 95.631(b), and the automated function meets three conditions, pursuant to 1355.57(a)
(2). Those conditions are: 1) the automated function supports programs authorized under
titles IV-B or IV-E, and at least one requirement of section 1355.52 or, if applicable section
1355.54; 2) the automated function is not duplicated within the CCWIS or systems
supporting child welfare contributing agencies and 3) the automated function is consistently
used by all child welfare users responsible for the area supported by the automated function.

This question and answer is repeated in the cost allocation for transitioning systems section.

o Source/Date: 4/24/2017; (4/2/2020)

* Legal and Related References: 45 CFR 95.631(b), 1355.53(a) and 1355.57(a); 81 FR
35450 at 35468 - 35470 and 35473 - 35475 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at
48217 - 48217 and 48220 - 48221 (issued August 11, 2015)

24. Question: If ACF approves a title IV-E agency™'s plan to transition an existing
system to CCWIS prior to July 31, 2018, must all development work done after ACF"s
approval comply with the CCWIS design requirements of 1355.53(a)?

Answer: No. A title IV-E agency’s compliance with CCWIS design requirements is based on
the transition period end date of July 31, 2018, not the date of ACF’s approval of the plan to
transition an existing system to CCWIS.

Development work completed on a transitioning system on or before July 31, 2018 is exempt
from the CCWIS design requirements of paragraph 1355.53(a).

Development work performed on a transitioning system after July 31, 2018 must meet the
CCWIS design requirements unless exempted by 1355.52(b)(2), pursuant to paragraph
1355.57(a).

This question and answer is repeated in the automated function requirements section.nts
section.

o Source/Date: 02/12/2018

o Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(i)(1); 45 CFR 1355.53; 45 CFR
1355.57(a); 81 FR 35450 at 35467 — 35471 and 35473 — 35474 (issued June 2, 2016);
80 FR 48200 at 48216 — 48218 and 48220 — 48221 (issued August 11, 2015)
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